Korkeasaaren eläintarhan trooppisessa Amazonia-talossa riittää nyt vipinää ja valkoisia viiksiä, sillä keisaritamariiniperhe on saanut kaksi uutta tulokasta. Kolme viikkoa vanhat kaksoset ovat hurmanneet eläintenhoitajat uteliaalla olemuksellaan ja tiiviillä perhe-elämällään.
Viime syksynä syntynyt esikoinen sai nyt pikkusisarukset, joten perheeseen kuuluu yhteensä viisi keisaritamariinia.
Keisaritamariinien arjessa työnjako toimii saumattomasti. Emo huolehtii poikasten ruokinnasta ja imettää niitä useita kertoja päivässä, kun taas isä kantaa pieniä kaksosia uskollisesti selässään lähes ympäri vuorokauden. Isosisko seuraa vierestä tarkasti ja harjoittelee jo pienokaisten hoitoa.
Kolmiviikkoiset poikaset viettävät suuren osan ajastaan isänsä turkkiin takertuneina, mutta hereillä ollessaan ne tutkivat maailmaa uteliaina ympärilleen katsellen.
Kolmiviikkoisina poikaset osaavat jo näyttää kieltä. Isosisko näyttää kieltä ihan kaikelle, mikä kovasti huvittaa meitä hoitajia, kertoo eläintenhoitaja Olivia Tammiluoma.
Aikuisten keisaritamariinien kielen näyttäminen liittyy usein uhitteluun, mutta pienet kaksoset vasta harjoittelevat eleitä vanhempiensa esimerkkiä seuraten.
Poikasten syntymää osattiin jo odottaa huhtikuussa, kun emon pyöristynyt vatsa paljasti perheenlisäyksen olevan tulossa. Synnytys tapahtui varhain aamulla emon vetäydyttyä rauhalliseen paikkaan uroksen pitäessä vahtia lähistöllä.
Vaikka emon maito on vielä poikasten tärkein ravinto, alkavat myös aikuisten herkut kiinnostaa pieniä apinoita. Keisaritamariinit syövät muun muassa hedelmiä, vihanneksia ja hyönteisiä. Emolle maistuvat erityisesti jauhomadot, kulkusirkat ja maissi.
Lähiviikkoina kaksoset alkavat harjoitella myös omatoimista kiipeilyä oksilla. Parin kuukauden iässä niiden odotetaan liikkuvan jo melko itsenäisesti.
Tuuheista valkoisista viiksistään tunnetut keisaritamariinit kuuluvat eurooppalaisten eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on turvata uhanalaisen lajin tulevaisuus. Korkeasaaressa lisääntyvä pariskunta on erityisen tärkeä, sillä edellisestä onnistuneesta poikueesta on kulunut jo viisitoista vuotta.
Luonnossa keisaritamariineja elää Etelä-Amerikan sademetsissä Brasilian, Bolivian ja Perun alueilla. Lajin suurimpia uhkia ovat metsäkato ja elinalueiden pirstoutuminen.
MAINOS:

Posikauppa.com